İnsan sessiz kal diktasını veren, gücünü pilden aldan bir tansiyon aletini dinliyor da, kalbine iyi bak diyen kitabı dinlemiyor.
YENİ DÜNYA  İNSANI

Büyük değerlere sahip olanlar, kaybetmeye meyilli bir hayat idame ettirirler. Çünkü elde tutmak, kazanmaktan daha zor olanıdır. Asıl sorumluluk, bu değerleri hak edişin altında ezilmeden yaşatabilmektir. Şimdi mesele, bizim bu yükün altında ne denli başarılı olabildiğimizi düşünmektir.

   Bizi biz yapan, yol gösteren, yol bulduran büyüklerimizi yad etmeyi bilirdik. Dilde kelamın olduğu, selamın eksik olmadığı dostluklar biriktirirdik. Kendinden evvel başkasını düşünme duyusuna sahiptik. Körelmeye başlamış olsa da birazcık insanlığımız vardı. Şimdilerde herkesin satılığa çıkardığı vicdanları, en büyük hazineydi bir zamanlar. Vicdan; parayla besleniyor artık, merhametle değil… Ayaklar altına alınan alışkanlıklar, baş tacı ediliyor hiç hız kesmeden. Bugünün doğruları, geçmişin bütün tecrübelerini siliyor lügat ’tan. Yeni doğan her bebek, başka bir insanlık mevsimine denk geliyor…

  Okuma yazma oranı artıyor, basılan kitaplar da öyle. Okuduğunu anlama, anladığını yaşama oranıysa diplere oynuyor. Bu tezat nereden doğuyor dersiniz? Gerçekçi, kendinden emin, sağlam temellerde yaşarken; hayalperest ve masalsı yaşantılara olan, özentilerle dolu bir bakış açısına evriliş yüzünden olabilir mi? Kaç baskı sansüre uğruyor gençliğin gözleri?

Zamanın hızla aktığından şikayet ediyoruz. Bu zamanı olur olmaz meselelerle, boş meşguliyetlerle dolduran biz değil miyiz? Vaktimizi sömüren dünyaya sınır çizme yetkisine sahip değil miyiz? Bunu da mı aldılar elimizden. Sahip olduğumuz ne kaldı öyleyse?… Kalan bir avuç umut da olsa bizim borcumuz bunu biriktirmek olmalı. Yeşertmek olmalı. Atılan tohuma güneş olmalı. Tebessüm sunmalı cesaret barındıran her işe.

 Kaybetmek hızlıca gerçekleşti, kazanması zor olsun. Zor olan kıymetli olur, kıymete binen bir daha kolay feda edilmez. Demek ki bize insanlığı, vicdanı, güzel bir geçmişi hazır halde sunduklarından değerini bilemedik. Öyleyse kendi alın terinle, tırnaklarınla kazıyarak değil de el ele vererek… Yeniden inşa etmeli. Eksik bırakılan ne varsa.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder